timeline_pre_loader
1984-2019 Ιστορικό Χρονοδιάγραμμα

1984

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Σιάτιστας «Ο  ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ» ιδρύθηκε το έτος 1984. Είναι μέλος της Ομοσπονδίας Ορειβατικών Συλλόγων Ελλάδας, μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Ορειβατικών Συλλόγων (U.I.A.A.) και μέλος της Διεθνής Ένωσης Προστασίας της Φύσης (U.I.G.N.).

1987

Το 1987 ο Ορειβατικός Σύλλογος ανέλαβε τη ριζική ανακαίνιση του καταφυγίου του Μπούρινου (υψόμετρο 1.300 μ.) και την κατασκευή του δεύτερου ορόφου.

1989

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Σιάτιστας το 1989 (26 Αυγούστου) εγκαινίασε το Βοτανικό Μουσείο, το οποίο περιελάμβανε 388 δείγματα αποξηραμένων φυτών, 700 φωτογραφίες φυτών και 500 σπάνιες πεταλούδες της περιοχής του Μπούρινου.

1992

Διοργάνωσε με επιτυχία το 1992 το  Παγκόσμιο Συνέδριο για τη Φύση υπό την αιγίδα της U.I.A.A.

1992

Ο σύλλογος διαθέτει στις τάξεις του Αναρριχητικό Τμήμα το οποίο φέρνει πολλές διακρίσεις σε πανελλήνιο και βαλκανικό επίπεδο. Για τις ανάγκες προετοιμασίας των αθλητών, την άνοιξη του 1992 κατασκεύασε στο κλειστό Γυμναστήριο του Τραμπαντζείου Γυμνασίου – Λυκείου Σιάτιστας, τεχνητή πίστα υψηλών αγωνιστικών προδιαγραφών.

1996

Το 1996 εκδίδει βιβλίο γραμμένο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα με τίτλο «Μπούρινος: το πανέμορφο βουνό της Δυτ. Μακεδονίας» και συγγραφέα τον Γεώργιο Σφήκα.

1998

Το Βοτανικό Μουσείο λειτούργησε μέχρι το 1998 στο Ιστορικό Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Λύκειο Σιάτιστας. Για τις ανάγκες ανακαίνισης του χώρου στέγασης, μεταφέρθηκε τον Ιούνιο του 1998 (23&24) στο Τραμπάνζειο – Τσίπειο Οικοτροφείο.

2006-2007

Υλοποίησε την περίοδο 2006-2007 πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού με κεντρικό σύνθημα «χαρτί ανακυκλώστε, τα δάση σώστε» με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου σε θέματα περιβάλλοντος.

2007

Το έτος 2007 με ευθύνη του Δήμου εκτελέστηκε το έργου: «Βελτίωση κτιριακών εγκαταστάσεων περιβάλλοντος χώρου και εξοπλισμού του Ορειβατικού καταφυγίου ¨ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ¨» προϋπολογισμού μελέτης: 56.000,00€  Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Κοινοτική Πρωτοβουλία LEADER + 2000-2006, με ποσοστό 100% επί του επιλέξιμου προϋπολογισμού.

2017

Τον Αύγουστο του 2017 (10 Αυγούστου) πραγματοποιήθηκαν στο Ιστορικό Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Λύκειο Σιάτιστας, τα εγκαίνια της Νέας Βοτανικής Συλλογής η οποία υλοποιήθηκε με τη συνέργεια του Δήμου Βοΐου και του Ορειβατικού Συλλόγου.

2017

Δεύτερη βοηθητική πίστα τύπου βράχου, κατασκευάσθηκε στον ίδιο χώρο με χρηματοδότηση από τη ΣΑΤΑ, τον Οκτώβριο του 2017. Υπάρχει σχεδιασμός και δέσμευση ποσού από τη ΣΑΤΑ για την κατασκευή εξωτερικής πίστας αναρρίχησης.

2017-2018

Κατά τα έτη 2017 & 2018 πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες εργασίες βελτίωσης των υποδομών του από τα μέλη του ΟΣΣ. Αντικαταστήθηκε η ξυλεία στους εξώστες, έγιναν σ΄ αυτούς υποστυλώσεις, τοποθετήθηκαν κάγκελα στις σκάλες, έγιναν ψησταριές στους εξωτερικούς χώρους, νέες κουκέτες στα υπνοδωμάτια και τοποθετήθηκε ενεργειακό τζάκι στο καθιστικό.

Ορειβατικός Σύλλογος Σιάτιστας «Ο  ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ»

Βιογραφικό Συλλόγου

 

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Σιάτιστας «Ο  ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ» ιδρύθηκε το έτος 1984. Είναι μέλος της Ομοσπονδίας Ορειβατικών Συλλόγων Ελλάδας, μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Ορειβατικών Συλλόγων (U.I.A.A.) και μέλος της Διεθνής Ένωσης Προστασίας της Φύσης (U.I.G.N.).

Σκοπός του Συλλόγου σύμφωνα με το άρθρο 3 του καταστατικού του είναι: Η συστηματική καλλιέργεια και ευρύτερη διάδοση της ορειβασίας, αναρρίχησης, σπηλαιολογίας, χιονοδρομίας και η προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα.

Η λειτουργία του Συλλόγου από το 1984 υπήρξε συνεχής και η δράση του πολυσχιδής και έντονη. Στις δραστηριότητες του συλλόγου συμμετέχουν μέλη και φίλοι του, από μικρά παιδιά μέχρι υπερήλικες.

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εξορμήσεις στα βουνά της χώρας μας και ιδιαίτερα της γύρω περιοχής μας, που τόσες ομορφιές διαθέτουν. Συμμετέχει σε κορυφαία ορειβατικά γεγονότα όπως οι Πανελλήνιες, οι Βορειοελλαδικές και οι Περιφερειακές ορειβατικές συναντήσεις. Διοργάνωσε με επιτυχία το 1992 το  Παγκόσμιο Συνέδριο για τη Φύση υπό την αιγίδα της U.I.A.A.

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου και σε συνεργασία με το Δασονομείο Σιάτιστας έγιναν δεντροφυτεύσεις σε διάφορους χώρους της Σιάτιστας (στο Καστράκι, στον περίβολο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρα, στο χώρο του μνημείου του Φαρδυκάμπου και στην είσοδο της πόλης. Ακόμη ο Σύλλογος βοήθησε στην περίφραξη του περιβόλου του εξωκλησιού του Αγίου Γεωργίου.

Συγκρότησε ομάδες πυρασφάλειας για να προστατεύσει τα βουνά της περιοχής. Οι ομάδες έχουν επέμβει σωτήρια κατ’ επανάληψη στο δάσος του Μπούρινου σε συνεργασία με τη Πυροσβεστική Υπηρεσία Κοζάνης, το Δασαρχείο Τσοτυλίου και το Δήμο Σιάτιστας.

Το 1987 ο Ορειβατικός Σύλλογος ανέλαβε τη ριζική ανακαίνιση του καταφυγίου του Μπούρινου (υψόμετρο 1.300 μ.) και την κατασκευή του δεύτερου ορόφου. Το κτίριο αυτό ήταν ξενώνας που κτίστηκε το έτος 1972 με πρωτοβουλία του Προοδευτικού Συλλόγου Σιάτιστας, της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Σιάτιστας και με χρήματα του Ιωαννιδείου Κληροδοτήματος και άλλων συμπατριωτών μας, για την εξυπηρέτηση των προσκυνητών του παρακείμενου Ιερού Ναού του Αγίου Παντελεήμονος (έτος κτίσης 1960) αλλά και για την αναψυχή και ψυχαγωγία. Ο θεμέλιος λίθος του ξενώνα τέθηκε στις 5 Ιουλίου 1972 από τον αείμνηστο Αιδεσιμότατο Νικόλαο Δάρδα, παρουσία πολλών συμπατριωτών μας. Η ανακαίνιση του καταφυγίου έγινε με προσωπική εργασία των μελών του συλλόγου και με την οικονομική συμπαράσταση των φίλων του. 

Το κτίριο του καταφυγίου  είναι χτισμένο στην δασική έκταση των 11.000 στρεμ. ιδιοκτησίας του πρώην Δήμου Σιάτιστας με την αριθ 134189/1250/10-8-57 αναγνωριστική απόφαση του Υπουργού Γεωργίας. Αποτελείται από το ισόγειο εμβαδού 176.00m2 και τον όροφο εμβαδού 127.75m2.

Όλα τα χρόνια που η χρήση του καταφυγίου ανήκει  στον Ορειβατικό, όλες οι συντηρήσεις γινόταν από τα μέλη του.  

Το έτος 1997  το καταφύγιο πήρε φωτιά με αποτέλεσμα εκτεταμένες ζημιές. Σχεδόν ανακατασκευάστηκε με φροντίδα του Δήμου με τα χρήματα  που πλήρωσε η ασφάλεια πυρός (ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ)

Το έτος 2007 με ευθύνη του Δήμου εκτελέστηκε το έργου: «Βελτίωση κτιριακών εγκαταστάσεων περιβάλλοντος χώρου και εξοπλισμού του Ορειβατικού καταφυγίου ¨ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ¨» προϋπολογισμού μελέτης: 56.000,00€  Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Κοινοτική Πρωτοβουλία LEADER + 2000-2006, με ποσοστό 100% επί του επιλέξιμου προϋπολογισμού.

Κατά τα έτη 2017 & 2018 πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες εργασίες βελτίωσης των υποδομών του από τα μέλη του ΟΣΣ. Αντικαταστήθηκε η ξυλεία στους εξώστες, έγιναν σ΄ αυτούς υποστυλώσεις, τοποθετήθηκαν κάγκελα στις σκάλες, έγιναν ψησταριές στους εξωτερικούς χώρους, νέες κουκέτες στα υπνοδωμάτια και τοποθετήθηκε ενεργειακό τζάκι στο καθιστικό. Οι δαπάνες καλύφθηκαν με χρηματοδότηση από τη ΣΑΤΑ κι από δωρεές συμπατριωτών μας. Προσφέρθηκαν δε αφιλοκερδώς πολλές  εργατοώρες από τα μέλη του Ορειβατικού για τη μείωση του κόστους των εργασιών.
Το καταφύγιο σ’ όλη τη διάρκεια του έτους φιλοξενεί ορειβατικούς συλλόγους, φίλους του βουνού απ΄ όλη την Ελλάδα, καθηγητές και φοιτητές Πανεπιστημίων (εσωτερικού και εξωτερικού) και μελετητές της χλωρίδας και της πανίδας της κοιλάδας του Μεσιού ή Μεσιανού νερού, η οποία βρίσκεται κοντά σ΄ αυτό.

Ο σύλλογος έχει «υιοθετήσει» τον παρακείμενο του καταφυγίου Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος. Φροντίζει, στηριζόμενος πάντοτε από την εκκλησιαστική επιτροπή του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου και τον Πατέρα Βασίλειο, για την συντήρησή του και τον ευπρεπισμό του, τόσο εσωτερικά αλλά και εξωτερικά. Το καλοκαίρι του 2006 έγινε η ανακατασκευή του Βορινού εξώστη του ναού και το ίδιο έτος άρχισε η αγιογράφηση του με την αρωγή των πιστών της πόλης μας. Ο Σύλλογος γιορτάζει με ιδιαίτερη λαμπρότητα την ημέρα την οποία η εκκλησία έχει αφιερώσει στον Άγιο Παντελεήμονα με την τέλεση κάθε χρόνο, εσπερινού και θείας λειτουργίας στις 26 και 27 Ιουλίου.

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Σιάτιστας το 1989 (26 Αυγούστου) εγκαινίασε το Βοτανικό Μουσείο, το οποίο περιελάμβανε 388 δείγματα αποξηραμένων φυτών, 700 φωτογραφίες φυτών και 500 σπάνιες πεταλούδες της περιοχής του Μπούρινου. Η προσωπική και εθελοντική εργασία μελών του συλλόγου συντέλεσε στη δημιουργία μιας μοναδικής για τα ελληνικά δεδομένα συλλογής η οποία τιμήθηκε 2 φορές (1992 και το 2002) από το Α.Π.Θ.  Το Μουσείο λειτούργησε μέχρι το 1998 στο Ιστορικό Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Λύκειο Σιάτιστας. Για τις ανάγκες ανακαίνισης του χώρου στέγασης, μεταφέρθηκε τον Ιούνιο του 1998 (23&24) στο Τραμπάνζειο – Τσίπειο Οικοτροφείο.

Τον Αύγουστο του 2017 (10 Αυγούστου) πραγματοποιήθηκαν στο Ιστορικό Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Λύκειο Σιάτιστας, τα εγκαίνια της Νέας Βοτανικής Συλλογής η οποία υλοποιήθηκε με τη συνέργεια του Δήμου Βοΐου και του Ορειβατικού Συλλόγου. Η Συλλογή περιλαμβάνει 434 εκθέματα αποξηραμένων φυτών. Αναδεικνύει τη μοναδική χλωρίδα του όρους Μπούρινου και ιδιαίτερα της Κοιλάδας του Μεσιού Νερού, μέσα από πλούσιο αριθμό αποξηραμένων φυτών, σε συνδυασμό με εντυπωσιακές φωτογραφίες και προβολές εικόνας. Αναδεικνύεται η ιστορία της συλλογής, η ιδιαίτερη γεωλογία του όρους που επηρεάζει το οικοσύστημα καθώς και τα ενδημικά και εξαιρετικά σπάνια φυτά του τόπου.

Επί σειρά ετών ο λαογράφος της πόλης μας κ. Μπόντας Γεώργιος, ξεναγούσε και ξεναγεί τους επισκέπτες της συλλογής αφιλοκερδώς.

Ο σύλλογος διαθέτει στις τάξεις του Αναρριχητικό Τμήμα το οποίο φέρνει πολλές διακρίσεις σε πανελλήνιο και βαλκανικό επίπεδο. Για τις ανάγκες προετοιμασίας των αθλητών, την άνοιξη του 1992 κατασκεύασε στο κλειστό Γυμναστήριο του Τραμπαντζείου Γυμνασίου – Λυκείου Σιάτιστας, τεχνητή πίστα υψηλών αγωνιστικών προδιαγραφών. Δεύτερη βοηθητική πίστα τύπου βράχου, κατασκευάσθηκε στον ίδιο χώρο με χρηματοδότηση από τη ΣΑΤΑ, τον Οκτώβριο του 2017. Υπάρχει σχεδιασμός και δέσμευση ποσού από τη ΣΑΤΑ για την κατασκευή εξωτερικής πίστας αναρρίχησης.

Το 1996 εκδίδει βιβλίο γραμμένο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα με τίτλο «Μπούρινος: το πανέμορφο βουνό της Δυτ. Μακεδονίας» και συγγραφέα τον Γεώργιο Σφήκα.


Ο Σύλλογος διοργάνωσε κατά καιρούς, τους καλοκαιρινούς μήνες, παιδικά ορειβατικά κέντρα, προκειμένου οι νέοι μας να έρχονται σε επαφή με το βουνό και τη φύση γενικότερα, με σκοπό την καλλιέργεια του αθλήματος και την διαμόρφωση ευαισθητοποιημένων περιβαλλοντικά συνειδήσεων.

Υλοποίησε την περίοδο 2006-2007 πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού με κεντρικό σύνθημα «χαρτί ανακυκλώστε, τα δάση σώστε» με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου σε θέματα περιβάλλοντος.

Ο σύλλογος πέρα από την ορειβατική δράση παίρνει μέρος στις τοπικές λαογραφικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Βοΐου, όπως στις Κλαδαριές τα Κόλιαντα, στα Μπουμπουσιάρια τα Θεοφάνεια και στον Πολιτιστικό Αύγουστο του Δήμου Σιάτιστας.

Τα γραφεία του Συλλόγου λειτουργούν σήμερα στο Τραμπάντζειο – Τσίπειο Οικοτροφείο Σιάτιστας και η Διοίκηση συνεδριάζει κάθε Δευτέρα στις 9:00 μ.μ.